Onderzoek bij verzekering naar discriminatie

Er komt een onderzoek naar mogelijke discriminatie door de Leidsche verzekering Maatschappij die de premie voor een overlijdensrisico baseert op de postcode van de verzekerde. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het College voor de Rechten van de Mens, heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de Tweede Kamer woensdag gemeld.

Onder meer via vergelijkingssite Independer.nl kan sinds november vorig jaar een overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten waarbij rekening wordt gehouden met de woonomgeving, omdat die van directe invloed is op de levensverwachting. Aanleiding was het CBS-rapport ‘Rijke mensen leven lang en gezond’.

De SP stelde daarover Kamervragen, die nu door Dijsselbloem zijn beantwoord. De minister schrijft dat hij het ”onwenselijk” vindt, als de verzekeringspremie uitsluitend wordt gebaseerd op de postcode. Hij vindt solidariteit een belangrijk principe bij verzekeringen en verzekeraars hebben volgens hem de maatschappelijke taak om individuele risico’s te spreiden over een grotere groep mensen.

Overlijden 

Hij heeft er geen problemen mee dat verzekeraars de risico’s via de postcode doorberekenen in de premie van bijvoorbeeld een inboebel- of autoverzekering. Maar bij een overlijdensrisicoverzekering ligt dat anders. Of er sprake is discriminatie, gaat het College voor de Rechten van de Mens, het vroegere College voor gelijke behandeling, uitzoeken. Eventueel kunnen ook de rechter en het Europees Hof van Justitie er uitspraken over doen.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie