Zakelijk

Boekhouden voor een bedrijf:

Boekhouden is cruciaal en erg belangrijk voor een bedrijf. Daarom kan het inschakelen van een accountantskantoor of beroep doen op een boekhouder een goede investering zijn. Het inschakelen hiervan kan namelijk een hoop tijd en dus geld besparen. Maar aan de andere kant is het misschien niet noodzakelijk om een accountant in te schakelen omdat je onderneming nog niet zo groot is? Echter is het zakelijk boekhouden een  belangrijke factor binnen je onderneming. Wees hier van bewust.

Gratis zakelijk boekhoud EXCEL bestand

Hier kunt u een gratis Excel boekhoud bestand downloaden voor uw zakelijke boekhouding. Het is gebruiksvriendelijk en u kunt het meteen gebruiken.

Accountantskantoor of een boekhouder inhuren:

Een accountant of een boekhouder geven advies aan een bedrijf hoe zij de hoogst mogelijke winst kunnen behalen en waar het bedrijf in kosten kan besparen. Het inschakelen van één van deze twee  kan het werkkapitaal optimaliseren net als de andere bedrijfsmiddelen binnen het bedrijf waardoor de kosten die u betaald voor het accountant of de boekhouder een rendabele investering wordt wat uiteindelijk tot meer winst resulteert. Er zijn wel verschillen tussen de Accountant en een boekhouder. Hier onder worden ze beschreven.

Boekhouder:

Het grootste verschil tussen een accountant en een boekhouder is dat de boekhouder vooral persoonlijker is. Het voordeel hier van is dat de boekhouder ook persoonlijker advies kan geven aan u over uw bedrijf. De boekhouder is algemeen ook goedkoper dan een accountant. Vaak komt het neer op zo 50 euro per uur. Als u zelf weinig kaas hebt gegeten van boekhouding, of er misschien geen tijd voor heeft, kan dit nog wel een goede investering zijn. Boekhouders het best aan te raden voor kleine bedrijven of ZZP’ers.

Accountant:

Een accountant is dus meer bedoeld voor de grotere ondernemingen. De kosten voor het inhuren van een accountant is al snel zo 90 euro per uur. De accountant heeft dan ook meer bevoegdheden dan een boekhouder. Een accountant kan namelijk een verklaring van financieel vertrouwdheid afgeven. Dat is kort gezegd een teken voor banken en de belastingdienst dat het goed zit. Dit betekent niet dat de belasting inspecteur niet meer langskomt om het te controleren. Een ander voordeel is dat de accountant vaak bij een accountantskantoor weg komt. Hierdoor hebben zij vaak fiscaal juridische kennis in huis. Dit kan van pas komen voor u als u daar vragen over heeft. Een accountant wordt dus vaker aanbevolen voor de grotere bedrijven of bedrijven die snel groeiend zijn.

 

Verantwoordelijkheid van de boekhouding:

Als u besluit de boekhouding te laten doen door een accountantskantoor of een boekhouder is de eigenaar van het bedrijf niet meer verantwoordelijk voor fouten die er kunnen gemaakt worden in de boekhouding. De verantwoordelijkheid ligt namelijk dan bij het accountantskantoor of de boekhouder. De eigenaar kan dan zich rustig richten op zijn of haar andere belangrijke taken binnen het bedrijf en hoeft niet bezig te zijn met het vinden van goed personeel voor de boekhouding.

De boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountantskantoor bespaard tijd omdat er geen tijd verloren gaat aan het zoeken en oplossen van eventuele fouten in de boekhouding. Het zij controleren altijd de gegevens voordat ze worden gepresenteerd.

Behoud inzicht:

Wat nog wel belangrijk is dat u inzicht houd op de boekhouding. Accountants en boekhouders zouden dan wel minder vaak een fout maken in de boekhouding dan iemand die het minder vaak doet, de kans blijft er wel. Fouten maken is immers menselijk. Als er wel een fout bij de boekhouding zit en u krijgt er uiteindelijk wel een boete voor, kunt u die niet meteen afschuiven op de boekhouders of accountants. Als u wel alles klakkeloos uitbesteed, is de kans voor een faillissement groter.

U kunt zichzelf toetsen om te kijken of u zelf nog goede controle’s uitvoert door de volgende vragen te stellen:

  • Loopt de bedrijfsomzet volgens planning?
  • Blijven de bedrijfskosten binnen de begroting?
  • Ontwikkelt de nettowinst zich goed?
  • Is er voldoende cashflow?
  • Betalen de debiteuren op tijd?
  • Betaalt u de crediteuren op tijd?
  • Zijn er voldoende orders en staan er voldoende offertes uit?