Energie

Er zijn veel verschillende manieren om te besparen op uw energie rekening. Op deze pagina kunt u de twee top 5 lijsten van energie besparen vinden. Een lijst van kleine handelingen die u meteen kunt toe passen en een top 5 grotere handelingen. Zoals het aanschaffen van een energie zuinig apparaat. Daarnaast vergelijken wij hier de prijzen van energie leveranciers in Nederland zo dat u een snel overzicht krijgt van de kosten per leverancier.

 

5 kleine tips om energie te bespraren

Tip 1: Sluip verbruikers

Dit zijn elektrische apparaten die op stand-by modes nog steeds energie gebruiken. Voorbeelden hier van zijn radio apparatuur, digitale ontvang kastjes van de televisie, de televisie zelf. Eigenlijk alle apparaten met een stand-by knop gebruiken tijdens de stand-by nog steeds energie. Gebruik daarom ook echt de uit knop, of nog beter koop een stekkerdoos waar een aan of uit knop op zit en gebruik die vervolgens.

Tip 2: Besparen op de douche

U kunt erg snel besparen op het douchen om er simpel weg minder lang onder te staan. Gemiddeld staan Nederlanders zo 7 tot 10 minuten onder de douche. Door twee minuten minder lang per douche beurt gaat douchen kunt u al zo 9400 liter water per jaar besparen. U bespaart dan niet alleen het water wat u dan zal verbruiken maar ook het gas dat verbruikt wordt om het water te verwarmen.

Een andere oplossing is om een water besparende douche kop aan te schaffen. Dit is een speciale douche kop die minder water toe laat als een gewone douche kop. Een douche kop als dit kan ongeveer per douche beurt zo 10 tot 14 liter water besparen zonder dat u minder comfortabel doucht.

Tip 3: Besparen op de thermostaat

Als u de thermostaat simpel weg al één graad naar beneden doet kunt u hiermee zeven procent op het energie verbruik van de verwarming per jaar besparen. Het verschil van één graad is zo klein dat u dit niet zult merken. Veel mensen denken dat de nacht temperatuur niet te laag mag omdat het opwarmen in de ochtend extra veel energie zou kosten. Zet de verwarming één uur voordat u gaat slapen omlaag. Een geïsoleerd huis koelt niet heel snel af maar langzaam en geleidelijk. Door dat u nu alleen verwarmt als het nodig is kunt u hier veel mee besparen.

Wat veel mensen ook niet weten is dat ventileren juist goed is voor het besparen van het geld en het milieu. Als u goed ventileert gaat de vochtige lucht het huis uit en komt er droge lucht naar binnen. Het verwarmen van droge lucht gaat veel makkelijker en kost dat dus veel minder energie.

Tip 4: De Keuken

Plaats uw koelkast en vriezer niet te dicht bij een warmte bron zoals het fornuis, verwarming of zon. Bij een hogere omgeving temperatuur zal de koelkast of vriezer veel vaker aan slaan en hier door als snel 50% meer energie verbruiken.

 

Tip 5: Verloren warmte 

Radiatoren van de verwarming staan vaak geplaatst naast ramen en deuren of tegen buiten muren en hierdoor gaat er altijd wat warmte verloren. Een oplossing hier van is door radiatorfolie achter de radiator te plaatsen. Dit folie zal er voor zorgen dat de warmte weer terug gereflecteerd wordt de kamer in. De kosten van dit folie zijn binnen een jaar terug bespaard.

 

 

5 grote tips om energie te besparen

 

 Tip 1: Energie labels

Let op bij aanschaf van grotere elektrische apparaten of er ook een energie label aan zit. Dankzij deze labels kunt u goed zien hoeveel energie het apparaat verbruikt en kunt u makkelijk na gaan hoe schadelijk het voor het milieu is en voor uw portemonnee. Dus koop viezers, koelkasten of wasmachine’s  met het label A of A++ om kosten te besparen

Tip 2: Computer of laptop

Als u van plan bent om een computer aan te schaffen kunt u er ook rekening mee houden dat computers veel duurder in gebruik zijn door het hoge energie verbruik vergeleken met een laptop. Laptops gebruiken gemiddeld de helft van de energie die een computer gebruikt. Vergeet bij deze apparaten de laptop of de computer en de apparatuur er om heen nooit uit te zetten als u ze niet meer gebruikt om sluip verbruik te voorkomen.

Tip 3: Subsidies van de gemeente

Sommige gemeenten in Nederland geven subsidies af voor duurzame en alternatieve energie. Probeer er achter te komen welke gemeenten hier aan mee doen en kijk of u hiermee voordeel mee kan doen. Zo bespaart u op de portemonnee en het milieu, een win-win situatie.

Tip 4: Zuinig op de verlichting

Als u nog geen spaarlampen heeft is het een mogelijkheid om de gewone lampen te vervangen door deze. Een andere mogelijkheid is om LED lampen aan te schaffen. Deze lampen zijn nog goed kopen en gaan over het algemeen lang mee. Spaarlampen kunnen het nadeel hebben dat ze in het begin nog niet voldoende licht afgeven. LED lampen hebben hier geen last van.

Tip 5: HRe ketel

De HRe ketel is een vrij nieuw op de markt. Het is de opvolger van de HR ketel. De bijnaam van de HRe ketel is kleine energie centrale.

Deze ketel wekt namelijk zelf energie op.

Als u de HRe ketel open zou maken zou u een dynamo tegen komen. Deze dynamo wekt energie op. Als de ketel aan staat wordt de dynamo aangedreven door een aardgas motor. Er komt warmte af van de werkende dynamo, deze warmte wordt gebruikt om uw huis te verwarmen. U bespaart met deze ketel erg veel energie. Hij is vrij duur in aanschaf maar op lang termijn zal u hier profijt mee maken. Mensen die deze ketel aanschaffen kunnen kans maken op subsidies van de gemeente of overheid.

 

Energie aanbieders

Hier boven staan de meest bekende en grootste energie aanbieders die actief zijn in Nederland.